K 1.1.2024 byla zrušena Vyhláška o technických požadavcích na stavby 268/2009 Sb., stejně jako „bezbariérová“ vyhláška 398/2009 Sb. Obě ale zůstaly v platnosti až do 1.7.2024, kdy je nahradila vyhláška 146/2024. Původní předpisy tedy platily po celý letní semestr. Navíc ČSN 734001, která nově řeší problematiku přístupnosti a bezbariérovosti, byla definitivně schválena odbornou platformou až 1.7. a nabyla platnosti až nyní v srpnu – a ačkoliv by měla být (jako kompletně závazná norma) přístupná bezplatně komukoliv, je dosud k dispozici pouze za poplatek.

Zářijové státní zkoušky z tematického okruhu Architektonické navrhování budov to pochopitelně poznamená. Komise může jen těžko vyžadovat znalosti, které student neměl možnost při studiu získat a zároveň nemůže označit za chybnou odpověď, která vychází z platné legislativy. Z tohoto důvodu budou při státních závěrečných zkouškách v září 2024 považovány za správné (v rámci zkoušky) jak odpovědi, vycházejíc z původní legislativy, tak odpovědi, reagující již na nově platné předpisy.

Pro každého studenta je pochopitelně praktičtější naučit se to, co je platné od letošního léta, ale i odpověď podle původní legislativy bude akceptována jako správná.

X